2020. Január 24. Péntek - Timót.
Mekkora lábon él?


Az ökológiai lábnyom egy univerzális mérőszám, amely kifejezi, hogy mekkora föld- és vízterület szükséges a jelenlegi életviteli szokások fenntartásához. Magyarország túlfogyaszt!

Hogyan alakulnak ki az árak?

A fogyasztók egy statisztikailag jól jellemezhető görbe alapján vételezik a villamosenergiát. A vállalat tevékenységi körétől  függően (termelő, szolgáltató, műszakszám, téli-nyári volumen stb.) a hétköznapokra és hétvégékre kialakul az egyedi fogyasztási görbe.
A kereskedők a termelőktől (erőművek, import stb) un. blokk termékeket vásárolnak. Két fajta blokk létezik, a base load - az alap blokk és a peak load - a csúcsidőszaki blokk.
Az alap blokk hosszabb időszakon keresztül azonos teljesítményt biztosít - ez jellemzően heti, havi vagy akár éves blokk is lehet. A csúcsidőszaki blokk értelemszerűen sokkal rövidebb időszakra, napszakra vagy órára vonatkozik.

A kereskedő az ügyfél fogyasztási görbéje alatti területet megpróbálja a leggazdaságosabb módon feltölteni a blokkokkal. A tervezhetőség tehát mérsékelt árat jelent.
A csúcsidőszak pedig mindig drága, mert bizonytalan időszakokban és rövid időre igénylik a fogyasztók. A kiegyenlítő energia pedig a legdrágább, mert nem fedhetők le előzetesen blokkokkal.
A blokkok árai jelentősen eltérnek az energia tőzsdéken. Az alap blokk a legolcsóbb, hiszen az erőműnek a  hosszú időszakon keresztüli egyenletes teljesítménye jól tervezhető. A csúcsidőszaki blokkok árkülönbsége akár az alap blokk duplája is lehet. A kereskedői ajánlatban tehát egy kevert árat (mix) kap a fogyasztó. A mix ár annál kedvezőbb, minél több alap blokkot tartalmaz.

Mit tehet a fogyasztó?

A működési körülményeihez képest a leginkább egyenletesen vételezzen. Nem célszerű a rövid idejű, kiugróan magas teljesítmény igény és a mély völgyek sem kedvezőek. Ennek eléréséhez azonban jól kell ismerni a belső hálózatán lévő berendezések teljesítmény igényét.
A teljesítménygazdálkodás technikai feltételeit szakértő cégek biztosítják, tervezhetővé teszik a gyártási vagy szolgáltatási folyamat energiaigényét. Végeztessen méréseket, és gyűjtsön minél több adatot.