2020. Január 24. Péntek - Timót.
   

  2008.06.19

  20 év

  Húsz év  majd egy emberöltő, a szokásos munkaviszonyban töltött idő fele. Napról napra végtelen hosszú, a jeles eseményekre emlékezve már rövidebb - az első és az utolsó dátum között pedig szinte elrepült. Az idő relatív, ezért nem szoktunk a részletekre emlékezni.

  Pedig húsz éve az olaj ára alig volt 20 dollár, 2008 nyarán pedig több mint 135. Mi lesz itt újabb húsz év múlva? Gyanítom senki sem tudja, mégis - hetente születnek a forgatókönyvek, publikálják a legfrisebb jövőelemzéseket, riogatnak vészhelyzetekkel és katasztrófákkal. Kevés a józan hang.

  A hisztéria természetesen árnövelő, a pánikhelyzet kizárja a racionalitást, a fogyasztó pedig mindezt megfizeti. Evidens, hogy a fosszilis alapú energetikai világ ideje leáldozott. Ha nem jött volna a klímaváltozás, akkor még lehetett volna egy kicsit húzni az időt.  A természet azonban adja a pofonokat. Ma már tömegek józanodnak ki és próbálgatják a lehetetlent - leszokni a szénhidrogénekről.

  A gyakorlatban ez a legnehezebb - jönnek az elvonási tünetek. Nem mehetek autóval bevásárolni? Mivel fűtsek? Felejtsem el a fapados repülést? Egyszerű kérdések - bonyolult válaszok, de erről nem beszél még őszintén senki!

  Igen, változtatni kell. Először az önmérséklet, aztán a tervszerűség, majd az átállás következik.
  Talán kapunk még újabb húsz évet a természettől.

  Vissza