2020. Január 24. Péntek - Timót.
Mekkora lábon él?


Az ökológiai lábnyom egy univerzális mérőszám, amely kifejezi, hogy mekkora föld- és vízterület szükséges a jelenlegi életviteli szokások fenntartásához. Magyarország túlfogyaszt!

A termelő és a fogyasztó távolsága költséggel jár

Napjainkban még jelenős az energia termelés helyszíne és a fogyasztók közötti távolság. Reméljük hamarosan eljön a decentralizált energiatermelés korszaka, amikor a termelés a fogyasztó közelében történik. Az új technológiák, a környezetbarát módszerek, de leginkább a megújuló vagy újszerű energia források fogják ezt az áttörést meghozni. Addig azonban még "néhány havi" számlát ki kell fizetnünk.

  A villamosenergia előállítása zömében fosszilis, részben nukleáris és elhanyagolható mértékben megújuló energiaforrásból történik a lakott területektől távol lévő erőművekben. A termelőtől a fogyasztóig egy átviteli hálózat (vezetékek rendszere, alállomások, szabályozók és kapcsolók stb.) révén jutnak el az elektronok.
A szabad piacon a korábbi területi szolgáltatók szervezetéből kivált, un. Hálózati Engedélyesek működtetik az átviteli rendszert. Ezért hatósági ármegállapítás alapján, a különféle fogyasztói kategóriák szerint díjat szednek. Garantálják a villamosenergia minőségét és a csatlakozási ponton rendelkezésre álló teljesítményt, vagyis a fizikai feltételeket.

A gázszolgáltatás lényegében hasonló, átadó állomásokból, föld alatti és feletti gáztározókból és csővezetékekből áll az elosztó hálózat. A rendszer üzemeltetését itt is önálló társaságok látják el, akik analóg módon szintén díjat szednek a gázmolekula célba juttatásáért.

Mindkét rendszer infrastruktúra kiépítése jelentős költséggel járt, így az alternatív (másodlagos) hálózatok építése nem célszerű. A gazdaságos szállítási díjak mellett az ügyfelek egyre inkább az ellátás biztonságát várják el az elosztó engedélyesektől. A termelő berendezések és az épülettechnika egyaránt igényli a szünetmentes, magas minőségű energia ellátást.

Az üzemanyagok elosztása a villamos és gáz piactól a végfelhasználói részen tér el. A tárolókat, finomítókat és elosztó központokat itt is csővezetékek és átadó állomások kötik össze, de a fogyasztó saját ingatlana helyett, a kúthálózat teszi lehetővé a beszerzést (kivéve néhány nagyfogyasztó saját tárolója). Az ügyfelek tehát az általuk igényelt időben és eltérő helyszíneken jutnak energiához. Ez a készletek rugalmas elosztását és a rendelkezésre állását jelenti, amelyet a végfelhasználói ár szintén tartalmaz.