Üzemanyag

A közlekedés energiaforrása


A közlekedési alágazatok  - a szállítás és a logisztika - oly' mértékig alapoztak az üzemanyagokra, hogy annak a legkisebb árváltozása is megzavarhatja az ellátásbiztonságot vagy növeli az inflációt. A modern ember ereiben már benzin csordogál és a tüdejében az oxigén helyett sajnos a kipufogógáz terjed szét.

A klímaváltozás bekövetkezésében is oroszlán része volt  az összes eddig gyártott járműnek, pedig úgy tűnt az 1973-as olajválság után, hogy leáldozóban a benzinzabáló országúti cirkálók korszaka. Az emberi feledékenység határtalan - ma az új közellenséget városi terepjárónak, SUV-nak becézzük.
Az árak elszabadultak, a nyersolaj áremelkedése a gazdasági válság kezdetéig megállíthatatlannak tűnt. Jelentős ebben a pszichológiai hatás, mint tudjuk a fosszilis energiahordozók fele már elfogyott, de mindezt felerősíti a spekuláció is.


Tehetetlennek tűnik a világ. Vagy mégsem?

A társadalmak ökológiai átalakulását feltehetően az üzemanyagok piaci helyzete fogja leginkább elősegíteni. Egyszemélyes autókázás helyett a tömegközlekedés, a kamionok helyett a vasúti és a vízi szállítás fog felértékelődni és a nagy kerékpárgyárak részvényeiből is érdemes lesz bevásárolni.

A hazai beszerzés a magánfogyasztók esetében a kúthálózatok között dől el. Ennek az egyik legátfogóbb információs portálja a Hol tankoljak? . hu honlap.

© IntroWeb | 2020 - Weboldal készítés, SEO